Performance management en ‘DTD’ – Durf te Dromen!

door | 29 okt 2021 | Management, Roy van Bijsterveld | 0 Reacties

erformance management en persoonlijke ontwikkeling

Performance management start met vragen wat je in de toekomst wil, dan moet je daar vaak even over nadenken. Als ik je vraag wat je vervelend of leuk vindt op dit moment, dan weten we dat vaak feilloos aan te geven. Kinderen dromen groot en praten over fantasieën. Dit visionaire talent wordt vaak bij kinderen afgeleerd met het verhaal dat je wél realisme moet hebben. We willen ons kind beschermen tegen teleurstellingen en stellen daarom dromen bij omdat ze “haalbaar” moeten zijn.

Wat er vervolgens gebeurt is dat wij als kind aanleren dat het functioneren binnen je comfort zone goed is.

Van Comfortzone naar Learningzone

Het is immers prettig, je behaalt wat jij je hebt voorgenomen en hebt niet de “vervelende” ervaring van falen en/of mislukken. Hierin zit al een klein stukje wat ons weg houdt van het dromen en denken aan grote te behalen doelen. We durven ze niet op te schrijven en denken vaak alleen nog maar korte termijn.
Buiten je comfortzone ligt je “learningzone”. In beperkte mate durven we dit nog wel eens te betreden. We gaan op vakantie naar een omgeving die nieuw is, een nieuwe cultuur. Toch zien we dat het overgrote deel van de mensen toch weer vaak terug grijpt naar hetzelfde land. We vertellen onszelf dat we echte “Frankofielen” zijn en zo is het oké om elk jaar hetzelfde te doen, lekker veilig we weten wat er komen gaat.
De echte dromers die het diepe in durven duiken en elk jaar iets nieuws doen, die groep is een stuk kleiner. Het wordt ons kinderen vaak ook niet aangeleerd dus.

Het ontdekken en leren van nieuwe dingen is dus een vorm van groot denken, out of the “i know that” box in the “Unknown”.

Het is zelfs zo dat “the learningzone” ook wel “the panic zone” genoemd wordt. Onbewust houden we graag ook grootdenkers en avonturiers dicht bij ons. De groep zoekt veiligheid en houdt pioniers dan ook helaas vaak in bedwang.

learningzone

Van Learningzone naar The Magic Zone is performance management

Ik ben nu trainer bij Steyn&Allberg en weet uit eigen ervaring dat het betreden van “The Panic zone” inderdaad spannend kan zijn. Op de leeftijd van 28 jaar verkocht ik mijn eigen koopwoning, zegde mijn baan op en vertrok voor een jaar naar Australië en Ghana. Een spannende en onzekere periode in mijn leven, maar die heeft mij gevormd en gemaakt tot de trainer die ik nu ben. Ik had dit achteraf gezien zeker nooit gemist zou willen hebben.

Het mooie wat er gebeurt als je vaker durft uit te stappen richting je droom, is dat dit gedeelte de “learningzone” zich gaat omvormen naar de “comfortzone” en je leeft zo vaker in “The Magic zone”. Dat gedeelte van je leven waar je bijzondere dingen mee maakt. Herinneringen of levenslessen of andere mooie dingen.

Door regelmatig uit je “learning zone” te stappen, wordt het steeds meer een onderdeel van je “comfort zone” en beland je veel vaker in “the magic zone”.
Dit noemen we persoonlijke ontwikkeling.

Performance management is The Magic zone stimuleren voor persoonlijke ontwikkeling en talent ontwikkeling

Veel organisaties dromen ervan dat al hun medewerkers in “the magic zone” komen. Dat is goed voor de talentontwikkeling, het werkgeluk en daarmee ook de productiviteit voor de organisatie. Bij Steyn&Allberg ondersteunen we organisaties om deze visie tot leven te brengen. We gaan vanuit een brainstorm naar een plan en begeleiden jullie bij de implementatie en kunnen desgewenst onderdeel worden van jullie ontwikkeling.

Durven jullie als organisatie een stap te nemen richting “the learning” of ook wel “panic zone” genoemd. Dan verzeker ik dat “the magic” will happen. Medewerkers zullen meer werkgeluk gaan ervaren en durven weer groot te denken. Neem gerust contact met ons op!

paniczone

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Meer van dit kaliber lezen?