Trainer: Jelcher de Ruijter

Met mijn achtergrond als trainingsacteur weet ik in het hier en nu, speels om te gaan met leervragen

<h2>Jelcher de Ruijter</h2>

Jelcher de Ruijter

Sinds 2021 trainer bij Steyn&Allberg.
Gespecialiseerd in Communicatie.

j.deruijter@steynallberg.com
“Zoeken naar de ‘weg van de minste weerstand’ en het hoogst haalbare.”

Ik ben geboren (1983) in het kleine Noord-Groningse dorpje Garnwerd, waar ik tot mijn 18e gewoond heb. Ik ging graag naar school, want ik vond het vreselijk om niet mee te maken wat al mijn vriendjes en vriendinnetjes meemaakten. Ik speelde veel buiten, of bij vriendjes, als ik maar onder de mensen was. Daar ontdekte ik ook de lol van toneelspelen bij de lokale toneelvereniging. Ik ging nóg noordelijker (Warffum) naar de Havo en daarna ben ik verhuisd naar Leeuwarden om te studeren. Nadat ik was afgewezen voor de toneelschool dacht ik dat iets ‘nuttigs’ moest gaan studeren, dus werd het de opleiding Communicatie. “Lekker breed”.

Na anderhalf jaar had ik er echter schoon genoeg van. Het raakte me te weinig en ik kon het moeilijk opbrengen. Na een auditie ben ik toegelaten op de opleiding Docent Drama. Daar leerde ik het ‘spelen’ combineren met ‘leren’ en die gouden combinatie gebruik ik tot op de dag van vandaag. Na mijn opleiding heb ik drie jaar voor de klas gestaan als dramadocent en daarna ben ik via via in de logistiek beland. Eerst als logistiek medewerker en via de klantenservice, de planning en als Assistent Operations Manager uiteindelijke doorgegroeid naar Logistiek Manager. Wat een tijd! Heel veel pionieren, heel snel groeien en mijn drive om nuttig bezig te zijn is daar echt aangewakkerd. Dit zijn wel de ingrediënten die mijn huidige werk vormen: doelgericht, praktisch, inspirerend en speels werken aan leren en ontwikkelen. Zoeken naar de ‘weg van de minste weerstand’ en het hoogst haalbare. Ik vind het mooi. Na drie jaar ‘groeien’ in de logistiek raakte mijn werk verder en verder verwijderd van het werken met ménsen. Daarom besloot ik in 2017 te stoppen en mij te richten op het werk van trainingsacteur en communicatietrainer.

Tijdens mijn opleiding ontmoette ik mijn vriendin Anneke. We speelden allebei in een voorstelling en onze personages werden verliefd op elkaar. Hoe klassiek… Zij woonde in Hilversum en tijdens mij afstudeerstage als trainingsacteur ben ik daar naartoe verhuisd. Vanwege werk zijn we daarna vertrokken naar Leiden en met ‘kind nummer twee’ op komst zijn we groter gaan wonen in Oegstgeest, waar we nu sinds eind 2019 met veel plezier wonen.
Ik kan enorm genieten van mijn gezin, van muziek, gitaar spelen, koken, wielrennen, buiten zijn, zeilen (hoewel ik dat veel te weinig doe) in de tuin rommelen en niksen. Ik hou ervan om mensen te helpen keuzes te maken die goed zijn voor hunzelf en hun omgeving. Dat doe ik door het ‘speelveld’ inzichtelijk te maken, verschillende perspectieven voor te leggen en samen met de ander te onderzoeken wat de meeste effectieve weg van de minste weerstand is.

Met mijn achtergrond als trainingsacteur weet ik in het hier en nu, speels om te gaan met leervragen. Daarbij schroom ik niet om zo nu en dan ‘in rol’ bepaald gedrag neer te zetten om de leerdoelen aan te scherpen en het leren te versnellen. Ik ben heel praktisch ingesteld op gedragsniveau. In het eerste gesprek met een opdrachtgever ga ik snel op zoek naar wat de trainingen/sessies moeten opleveren in concreet gedrag en wat mensen daarvan gaan merken. Zo lever ik altijd maatwerk, weet ik wat moet inzetten en de klant waar we naartoe werken.

In 2020 heb ik de stap gezet om zelfstandig te worden, zodat ik meer regie heb over mijn eigen agenda en me (veel) meer kan richten op waar ik goed in ben. Wat ik wel mis is het structureel werken aan mijn eigen ontwikkeling als trainer en ondernemer. Steyn&Allberg geeft mij die mogelijkheid en ‘dwingt’ mij om hierin pro-actief keuzes te maken. Hierdoor is het ‘laten ontstaan’ en ‘gericht stappen zetten’ weer mooi in balans. Daarnaast is het een bijzonder fijne club mensen die alles op alles zetten om mensen, organisaties en elkaar verder te helpen. Laten we de wereld alvast een beetje mooier maken door nieuwsgierigheid aan te wakkeren, leren leuker en makkelijker te maken en mensen te faciliteren om vanuit intrinsieke motivatie bewuste keuzes te maken die goed zijn voor iedereen. Kan dat? Jazeker!

Laten we de wereld alvast een beetje mooier maken door nieuwsgierigheid aan te wakkeren, leren leuker en makkelijker te maken en mensen te faciliteren om vanuit intrinsieke motivatie bewuste keuzes te maken die goed zijn voor iedereen.

Jelcher de Ruijter

Trainer Communicatie, Steyn&Allberg

jelcher de ruijter steyn&allberg
jelcher de ruijter steyn&allberg

Mijn favoriete film

Once Upon a Time in America
van Sergio Leone

Gespecialiseerd in

Communicatie

Meest waardevolle boek

15 Commitments of Conscious Leadership
van Jim Dethmer, Diana Chapman en Kaley Warner Klemp

Enthousiast? Neem contact met mij op!

Ik wil Jelcher

Ik wil Jelcher Persoonlijk ontmoeten

(

Mijn meest recente blogartikelen

ER ZIJN GEEN BLOGARTIKELEN BESCHIKBAAR

Bekijk meer inspirerende trainers

Jan Rosier

Er valt nog veel winst te behalen!
 
 

Caspar Gesthuizen

Ik wil professionals echt verder helpen, beter maken in hun vak en laten groeien als mens.

Roland Smit

Hogere resultaten voor uw werknemers voor nu en in de toekomst.
 

Bekijk alle trainers