Trainer: Saskia Bakels

Zelfkennis is de basis van alle wijsheid

<h2>Saskia Bakels</h2>

Saskia Bakels

Sinds 2021 trainer bij Steyn&Allberg.
Gespecialiseerd in Management en Communicatie.

s.bakels@steynallberg.com​

Socrates koppelde de zelfkennis aan de kennis over de werkelijkheid. “Hoe kan iemand iets kennen, als hij zichzelf niet kent? Wie kent er dan? En wat is de waarde van zulke ongegronde kennis?”

Mijn roots liggen in Utrecht. Ik ben er geboren en getogen en heb er een groot deel van mijn werkzame leven doorgebracht. Toen ik nog erg jong was, voelde mijn moeder zich genoodzaakt om het gezin zonder mijn vader voort te zetten. Zo kwam het dat ik vanaf mijn 3e levensjaar opgroeide met mijn geweldige moeder en mijn oudere broer. Co-ouderschap bestond toen nog niet. We waren een hecht trio, maar het gemis van een aanwezige vader was altijd aanwezig. Het heeft mij in grote mate gevormd, gesterkt en getekend en heeft veel invloed gehad op mijn identiteitsontwikkeling.

Van huis uit, lag de focus op rationele scholing, met als doel het beste uit onszelf te halen en vooral zelfstandig en financieel onafhankelijk te zijn. De universiteit en de tweede keuze studie bleken niet echt bij me te passen, zodat ik bij toeval in de financiële dienstverlening terechtkwam. Daar bleef ik een kwart eeuw, waarvan de laatste 15 jaar in leidinggevende posities. In de begeleiding en verantwoordelijkheid voor diverse teams, projecten, programma’s, transities en organisaties kon ik goed mijn analytische en resultaatgerichte ei kwijt. In de avonduren bleef ik studeren en haalde diploma’s in Commerciële Economie, Actuariële Wetenschappen, Controller vak en managementvaardigheden.
Vanaf mijn vijfendertigste verlegde ik mijn focus naar persoonlijke ontwikkeling en begeleidingswerk, wat maakte dat ik in 2017 besloot dat het tijd was om mijn hart te volgen.
Dat klopte inmiddels steeds meer met een verlangen de door mij opgedane kennis en ervaring met anderen te delen. Ik werd veel blijer van mensen vergezellen in hun ontdekkingstocht naar zelfinzicht en eigen weten dan van vergaderingen en rapportages. Ik nam afscheid van mijn werkgever en startte als zelfstandig coach (NOBCO) en trainer. Sinds 2021 doe ik dat ook en met heel veel plezier samen met de andere partners van Steyn&Allberg.

Wat is nou typisch Saskia? Dat zijn denk ik mijn sensitiviteit en nieuwsgierigheid. Mijn sensitiviteit heb ik lange tijd als een vervelende handicap beschouwd. Dingen voelen voordat ik ze snapte, ik kon er maar moeilijk mee uit de voeten. Betrok het vooral op mijzelf en associeerde het met zwakte, waardoor ik extra mijn best deed om sterk en zeker over te komen. Gelukkig zie ik nu dat dit juist de essentie is van wie ik ben, een kracht die de basis vormt van mijn intuïtie en mijn vermogen om geraakt te worden. De grond voor mijn compassie voor de menselijke imperfecties. Nieuwsgierig blijven brengt mij continue nieuwe ervaringen. Onder andere door graag en veel te reizen, andere culturen te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. Maar ook door de natuur in te trekken en een overvloed aan boeken te lezen.
Gecombineerd met een beetje humor geven deze eigenschappen kleur aan mij en aan mijn leven.

Bezield leiderschap door zelfbewustzijn is mijn missie en communicatie mijn passie. De twee speerpunten van mijn trainingen en persoonlijke begeleiding. Want leiderschap is meer dan leidinggeven en je hoeft geen leidinggevende te zijn om leiderschap te tonen. Het gaat om mensen: wat beweegt hen, waar gaat hun hart sneller van kloppen of roept juist weerstand of onrust op. Wat is het effect van het voorbeeld dat je geeft? Hoe bevorder je de samenwerking en het groepsgevoel? Wat gebeurt er als het over zaken als veiligheid gaat?
Hierbij werk ik veel met de principes vanuit het Systemisch Werken (Bert Hellinger) en de Transactionele Analyse (Eric Berne). Het is fascinerend hoe iedere keer weer met de juiste interventies de balans en rust hersteld kan worden.

Wat is de kracht van succesvol ontwikkelen? Ik geloof niet in mensen een kunstje leren, duurzame gedragsveranderingen raken altijd op de identiteit laag. Wie ben je? Want wanneer je jezelf niet verstaat dan is het verdomd lastig om je voor anderen verstaanbaar te maken. Jezelf bewust zijn van wat je doet en waarom je dat zo doet stelt je in staat om bewust en actief dingen anders te doen en de regie over je eigen leven in handen te houden. Met als resultaat meer levensplezier, ook op het werk!

Bezield leiderschap door zelfbewustzijn is mijn missie en communicatie mijn passie. De twee speerpunten van mijn trainingen en persoonlijke begeleiding.

Saskia Bakels

Trainer Management en Communicatie, Steyn&Allberg

saskia bakels
saskia bakels

Mijn favoriete film

The Neverending story
van Wolfgang Petersen

Gespecialiseerd in

Management en Communicatie
Leiderschap

Meest waardevolle boek

Long walk to freedom
van Nelson Mandela

Enthousiast? Neem contact met mij op!

Ik wil Saskia Persoonlijk ontmoeten

(

Mijn meest recente blogartikelen

Een andere kijk op leiderschaps-ontwikkeling

Een andere kijk op leiderschaps-ontwikkeling

Je kunt er haast niet omheen, de behoefte aan ‘nieuw leiderschap’. Er wordt veel over geschreven. Maar wat is dat dan, nieuw leiderschap? En hoe ontwikkel je het? Zoveel de term gebruikt wordt, zo weinig hoor je over nieuwe vormen van ontwikkeling en training van dit...

De kunst van veranderen

De kunst van veranderen

Als manager heb je veel verantwoordelijkheden en één daarvan draait meestal om het op een effectieve en efficiënte manier bedenken en uitvoeren van veranderingen. Omgaan met veranderingen mag dan wel de nieuwe status quo zijn, dat betekent niet dat elke leidinggevende...

BusinessCoach

BusinessCoach

BEN JIJ TOE AAN EEN BUSINESSCOACH? Waarom een businesscoach? Veel ondernemers, directeuren, bestuurders, leiders en managers lopen op een bepaald moment vast. Hun privéleven lijdt onder de uren die ze aan het bedrijf besteden, er is weerstand op de werkvloer of ze...

Bekijk al mijn blogartikelen

Bekijk meer inspirerende trainers

Hans Klippel

Iedereen wist dat het niet kon, tot er iemand kwam die dat niet wist.
&nsbp;

Evert Perton

Mijn handen jeuken om ‘iedereen in beweging’ te krijgen.
&nsbp;

Paulus Boike Tojo

Met mijn ambitie, kennis en ervaring meerwaarde creëren voor anderen en mezelf.

Bekijk alle trainers